*

Paluumuuttajan blogi

Tuoni, räsäinen risti ja misheard lyrics

Tänä aamuna silmään pisti Usarin uutinen miten KD:ssa on loukkaannuttu industrial metal yhtye Tuonin kappaleesta Räsäinen risti. Myötähäpeää hehkutetaan ja tuomitaan sanoituksia huonoiksi.

Minusta "räsäisen ristin" lyriikat ovat mitä nerokkaimmat, kun kappaleen youtubesta pari kertaa kuuntelin. Kyllähän tuossa on vähän samaa efektiä kuin Nylon Beatin hittibiisissä "Teflon Love" (Peffalla), mutta Räsäisen Ristin lyriikat kuulee juuri niin että kalikka kalahtaa jos on aihetta.

Juu kyllähän siinä otetaan kantaa kaiken kieltävään politiikkaan ja raamatun heilutteluun (lyriikoissa tosin puuristi heiluu). Ja musiikkivideossa vilisee kaksoisstandardit. Mutta sisäministeri Päivi Räsästä ei mainita sanallakaan, ellei niin HALUA kuulla.

Minä sanon notta Hyvä Tuoni! Suomenkieli on ihmeellisen rikas, ilmaisuvoimainen ja moniulotteinen kieli.

 

Ja vielä linkki siihen mistä puhe:

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

Käyttäjän viitala kuva
Elina Viitala

Jouduin vähän pohtimaan kumpaan vuoroon tämä kirjoitus kuuluu, mutta päädyin vapaavuoroon kun kyse kuitenkin musiikista.

Käyttäjän teemukammonen kuva
Teemu Kammonen

Tännehän tämä istuu hyvin. Sitten itse aiheeseen.

Minusta kappaleen saat ovat kyllä suora viittaus Päivi Räsäseen. Ei siinä halua tarvita, että kertosäkeessä kuulee nimen. Toki se, että kehotetaanko sanoissa tappamiseen asti on tietenkin toinen juttu.

Sanoitin kertosäkeen uudelleen asian selventämiseksi: Velkatakuu käteinen Jyrkiltä vie. Mitähän tuosta voi olla kuulematta...?

Käyttäjän veikkonen kuva
Veikko Sorvaniemi

"Biisin tekijä vakuuttaa, että kyse ei ole väkivaltaan yllyttämisestä"

"– Kappale on kannanotto sitä vastaan, että Räsäsen haluaa kieltää kaiken ja viedä yksilöltä vastuun omista tekemistään. Siitä sanat kertovat. Se on poliittinen biisi."

http://www.kotimaa24.fi/uutiset/kulttuuri/12635-me...

Linkistä löytyy myös kertsin sanat.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Minulle jäi epäselväksi, minkä "kaiken" Räsänen haluaa kieltää. Kaikenko?

Käyttäjän viitala kuva
Elina Viitala Vastaus kommenttiin #29

Seppo,

Lyriikat löytyy viestiketjusta alempaa.

Laulujen sanoitukset on siitä hauskoja että jokainen tulkitsee niitä omista lähtökohdistaan.

Käyttäjän viitala kuva
Elina Viitala

Minä en pienellä googlettelulla löytänyt lyriikoita, joista selviäisi ihan yksiselitteisesti mitä lyriikoissa sanotaan, laulettuna kun väkisinkin tulee väistämättä kuultua jotain väärin, etenkin jos ei lauleta oikein selvästi artikuloiden.

Käyttäjän HannuHaavisto kuva
Hannu Haavisto

Ihan surkea biisi ja kyllähän tuossa lauleletaan ihan selvästi Päivi Räsäsestä. Miten joku edes jaksaa tehdä tollasesta pas** bändistä blogi kirjotuksen.

Käyttäjän viitala kuva
Elina Viitala

MInusta taas on melkoisen urpoa kutsua mitään tai ketään p*skaksi vain siksi ettei joku juttu napostele tai ei muuten vain ymmärrä.

Käyttäjän HannuHaavisto kuva
Hannu Haavisto

Minusta on aika urpoa kehoittaa tappamaan joku (vaikka kyseessä on nykyineinen sisäministeri jolla on aika kristillinen maailman katsomus) ja vielä urponpaa on ymmärtää moista ja ruveta moittiin siitä että on urpo kun ei ymmärrä moista taidetta.

Käyttäjän veikkonen kuva
Veikko Sorvaniemi Vastaus kommenttiin #13

Missä kohtaa siinä kehoitetaan tappamaan Päivi Räsänen?

Käyttäjän viitala kuva
Elina Viitala Vastaus kommenttiin #14

Tuota minäkin ihmettelen, kun en itse moista kohtaa kuullut. Ehkä pitää kuunnella vielä väärin päin.

Käyttäjän HannuHaavisto kuva
Hannu Haavisto Vastaus kommenttiin #14

No jos lauletaan että "puuristi räsäinen päiviltä lyö" niin eiköhän tuo sitä meinaa. Saa toki korjata mikäli olen ymmärtänyt sen väärin ja samalla voi kertoa mitä muuta se voisi tarkoittaa.

Käyttäjän viitala kuva
Elina Viitala Vastaus kommenttiin #17

Kyllä itse ymmärrän tuon kohdan ristin hylkäämisellä, eli nyt vaikkapa kirkosta eroamisella. Lyriikat ennen tuota kertsiä tarkentavat kontekstia.

Ottaen huomioon että Räsäsen ääneen laukomiset ovat tavanneet aiheuttaa piikin kirkosta eroamiseen, niin lyriikoissa mitä todennäköisemmin viitataan siihen.

Käyttäjän HannuHaavisto kuva
Hannu Haavisto Vastaus kommenttiin #18

nuohan on kuitenkin loppuseltaan vaan sana muunnoksia. Sitten voidaan sanoa että enhän minä niin ole ikinä sanonut. Kuten Veikko Sorvaniemen linkistä voi lukea kotimaa24.fi missä on Aksu Hanttun haastattelu.

säveltäjä Aksu Hanttu sanoo. – Olen miettinyt tekstiä tarkkaan, niin ettei kukaan voi syyttää tuollaisesta. Se miten itse kukin kappaleen kuulee ja tekstin tulkitsee, on hänen oma asiansa ja koko homman pointti.

Käyttäjän veikkonen kuva
Veikko Sorvaniemi Vastaus kommenttiin #18

Näin minäkin tuon lauseen ymmärsin. Tai tarkemmin niin, että Räsäseltä valta pois.

Jokainen kuulee siinä mitä haluaa kuulla. Kuten tekstinkirjoittaja kertoo Kotimaa24-verkkolehdessä: "Se miten itse kukin kappaleen kuulee ja tekstin tulkitsee, on hänen oma asiansa ja koko homman pointti."

Käyttäjän HannuHaavisto kuva
Hannu Haavisto Vastaus kommenttiin #20

Niin voitaisiinhan me väitellä tästä maailman loppuun asti mutta siitä ei taida olla mitään hyötyä.

Käyttäjän viitala kuva
Elina Viitala Vastaus kommenttiin #20

Silloin ovat lyriikat onnistuneet jos kuulijat ymmärtävät ne omalla tavallaan, omista lähtökohdistaan. Tulipa mieleen Tapaus Dee Snider vs Tipper Gore kultaiselta 80 luvulta:

http://www.youtube.com/watch?v=veoYcsH7Wrs

:D

Käyttäjän skmarttila kuva
SK Marttila Vastaus kommenttiin #17

"No jos lauletaan että "puuristi räsäinen päiviltä lyö" niin eiköhän tuo sitä meinaa. Saa toki korjata mikäli olen ymmärtänyt sen väärin ja samalla voi kertoa mitä muuta se voisi tarkoittaa."

Mielestäni koko kertosäkeessä risti on objekti eli tekemisen kohde. Risti käännetään väärinpäin, risti tuikataan tuleen, risti heitetään Tuonelan jokeen, _risti_ lyödään päiviltä. Koska risti on kristinuskon symboli, voidaan ajatella lyriikan kertovan kristinuskon ikeestä ulos murtautumisesta.

Ilman muuta tuossa on viite Päivi Räsäseen, mutta itse käsitän sen lähinnä selittävänä tekijänä sille, miksi kristinusko on alkanut tympimään.

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Olen taipuvainen olemaan samoilla linjoilla surmacore-bändi Rytmihäiriön kanssa:

"Eikä yhdenkään vitun kristityn tarvi tulla piipittään."

Paskuus on taitolaji.

Käyttäjän viitala kuva
Elina Viitala

Rytmis on kyllä ihan omassa lajissaan, innoittajina Gambina ja Alibi.

http://www.youtube.com/watch?v=-h80xyiI0Do

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Joo, taidetta suorastaan on se kyllä. Alibi on kuitenkin aika yllättävä inspiraatio ja aiheeseen paneutuminen niin, että siitä saa levykaupalla tavaraa, on jo jotain. Mutta mihin suuntaan menee kasvu taiteilijana?

Käyttäjän viitala kuva
Elina Viitala Vastaus kommenttiin #7

Minä en hirveemmin ole Rytmihäiriöon paneutunut, tuo Sarvet sorkat ja salatieteet on tutuin lätty ja olen yhden keikan nähnyt, sen 20v juhlakeikan. Vantaanjoessa on virrannut jokunen kuutio sen jälkeen.

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Niin ja uskonnollinen, harras teemahan heilläkin kulkee näissä videoissa:

http://www.youtube.com/watch?v=JVjji1xuODA

Käyttäjän veikkonen kuva
Veikko Sorvaniemi

Poliitikkoja on ennenkin suitsittu musiikissa. Froikkarit käänsi ansiokkaasti Daviv Allan Coen Fuck Anita Bryant -kappaleen muotoon Asseri (vedä käteen Asser Stenbäck), jossa kehoitetaan kristillisdemokraattien Stenbäckia, miettimään hieman uudestaan homokielteisyyttään. Löytyy Spotifystä: spotify:track:6QpjbjEkDd1rHadHxgIEA2

Hardcore punk -yhtye Shitter Limited pääsi aikanaan otsikoihin poliittisilla kappaleillaan, joita olivat mm. ”Helena Pesola on huora”, ”Vittu mä tapan sut Iiro Viinanen” ja”Kemiran johtaja pitäis tappaa”.

Käyttäjän HannuHaavisto kuva
Hannu Haavisto

Niin pitäähän politikkojen kestää kritiikkiä, mutta on silti mautonta kehoittaa tappaa joku vaikka onkin asiasta eri mieltä.

Käyttäjän viitala kuva
Elina Viitala

Laitoin tuonne ylemmäs linkin Youtubeen, jossa Twisted Sisterin laulaja Dee Snider selventää erään laulunsa lyriikoita, kun ne erään järjestön toimesta halutaan kieltää sadomasokismia ylistävänä. Järjestön nokkanaisena toimi Al Goren vaimo Tipper Gore. No jos ei jaksa kertoa tai en ymmärrä lontoota, niin tiivistetään:

Dee Snider kertoo komitealle laulunsa "Under the Blade" kertovan kivuliaasta lääketieteellisestä operaatiosta, mutta kuulijat toki tulkitsevat lyriikoita oman maailmankuvansa ja kokemustensa mukaan. Sniderille kyseessä oli tarina leikkausoperaatiosta, Tipper Gorelle puolestaan sanoitukset kertoivat sadomasokististista sitomisleikeistä.

Kai se tämän Tuoniyhtyeen laulun sanoituksissa voi olla vähän sama juttu.

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen Vastaus kommenttiin #26

Amerikassa tämä on tuttua kauraa. RAP-musiikissa on aika-ajoin noussut kun siellä oikein vääntämällä väännettiin biisiä, että saataisiin kauhistunut reaktio keskiluokkaisesta valkoihoisesta kristitystä perheestä.

Ice-T esimerkiksi teki levyllisen. Home Invasion oli suoraan biisi siitä, miten rap-artisti tulee huumeista, parittamisesta ja väkivallasta kertovine lyriikoineen ovesta sisään ja kidnappaa lapset ja kääntää heidät vanhempiaan vastaan:

http://www.youtube.com/watch?v=Gz8l7ezWxsY

Pari vuotta myöhemmin teeman parissa jatkoi Ice Cube ja Dr. Dre maalaillen kuvia sarjamurhaajasta. Piilovittuilulta ei säästytty, sillä kaikki biisissä nimeltä mainitut sarjamurhaajat ovat valkoihoisia.

No, sitten siihen totuttiin enemmän tai vähemmän. Kunnes.

http://vimeo.com/66458660

Käyttäjän JouniM kuva
Jouni Minkkinen

Niin, mikäli tuossa biisissä ja sanoissa haluaa kuulla kehoituksen tappamiseen niin suosittelen tutkiskelemaan omassa mielessään omaa henkilökohtaista suhtaumista väkivallan käyttöön ja sen henkilökohtaiseen hyväksyntään.

Totuuden nimissä on myönnettävä että ensikerran kuultuna sama tuli mieleeni mutta jo kertsin kuultuani aloin ajattelemaan.

Käyttäjän VilleKarppinen kuva
Ville Karppinen

Mitä sillä edes olisi väliä, vaikka lyriikoissa tarkoitettaisiin suoraan Räsäsen teilaamista? Yhteiskuntakriittistä lyriikkaa on esitetty aina kärjistäen.

Eräs Suomen suosituimmista orkestereista, eli Apulanta, on aikoinaan tehnyt sellaisen kappaleen kuin "Irroitetaan käsi" - kyseisessä kappaleessa kehoitetaan irroittamaan käsi mm. Esko Aholta, sekä Heikki Haavistolta. Vai olisiko kyseessä kenties mielipiteen ilmaisu omalaatuiseen tyyliin? Esko ja Heikki tiettävästi mahdollisesta henkisestä kädettömyydestään huolimatta vielä omaavat ne fyysisessä maailmassa.

IS/IL Edition: "Suosikkiyhtye kehottaa kiduttamaan raa`asti poliittisia toimijota!"

Toinen esimerkki voisi olla vaikkapa Sielun Veljet-orkesterin "On mulla unelma"-kappale, jossa taas laulava herrasmies pyyhkii perseensä siniristilipulla ja laittaa Suomen leijonan syömään LSD:tä. Kyllähän tästä ainakin maanpetossyyte on saatava!

IS/IL Edition: "Tunnettu taiteilija häpäisi Suomen lipun huumepäissään!"

Suomirockin dinosaurukseksi tituleeratulla CMX:llä taas on fanien keskuudessa jo lähes legendaariseksi muodostunut kappale "Lapsi", jossa tekstin päähenkilö ilmeisesti raiskaa lapsen. Räsäsellä lienisi sanansa sanottavana kyseisistä lyriikoista.

IS/IL Edition: "Suomirockin legenda pedofiili? - Asiantuntija: Kyllä tämä on tutkittava poliisin toimesta!"

Ulkomaalaisen musiikin erikoismaininnan saa Slipknot, joka herätti samanlaista keskustelua kappaleellaan "People=Shit", joka vähemmän yllättävästi tuomittiin ylenmääräisestä misantropiasta. Ilmeisesti kaikki eivät ole kuulleet GG Allinin tuotantoa, jos joku on todella kyseisestä kappaleesta pahoittanut mielensä.

Ideana oli lähinnä osoittaa että nyt kyseessä olevat "julkeat" lyriikat eivät ole millään tasolla poikkeuksellisia. Jokainen ylläolevista esimerkeistäkin tosin vaatii hieman genretietoutta sikäli, että jokainen mainittu on edustanut kappaletta tehdessään, jos ei punk-aatetta, niin ainakin punk-henkeä. Tämä sama hätkähdyttämisen tehokeino on laajalti käytössä myös raskaassa musiikissa, joka luulisi olevan ilmiselvää.

Mutta kuten joistakin vastauksista tässäkin blogissa huomaa, kaikki eivät vain ymmärrä. Viimeistelemme vastauksemme lainaamalla Juicea; "Kun maailma tasapäistyy, niin persoonat sivuun väistyy".

Käyttäjän viitala kuva
Elina Viitala

No löytyihän ne lyriikat sitten bändin Facebook-sivuilta, jos olisin älynnyt heti katsoa.... Tässä siis:

Ei saa ryypätä
Ei saa polttaa
Ei saa jussia edes juhlia

Ei kohta kaljoja osteta kioskilta
Eikä saluunassa neloseen hilluta

Ei ihme, että päät alkoi jo kääntymään
ja tavankansalaisenkin usko horjumaan
Kun kaiken aina ihan samantien kieltää
ja yksilöltä vastuun siirtää

Risti käteesi ota, käännä väärinpäin
Tuleen tuikkaa ja heitä se Tuonelan jokeen
Puuristi räsäinen päiviltä lyö
Puuristi räsäinen päiviltä lyö

Risti käteesi ota, käännä väärinpäin
Tuleen tuikkaa ja heitä se Tuonelan jokeen
Puuristi räsäinen päiviltä lyö
Puuristi räsäinen päiviltä lyö

Ei saa homoilla
Ei edes tsoukilla
Ei saa nauttia, ei hevonvittua

Ei kohta pubin häppäreillä juhlita
Eikä punaisilla lyhdyillä pyöritä

Ei ihme, että päät alkoi jo kääntymään
ja tavankansalaisenkin usko horjumaan
Kun kaiken aina ihan samantien kieltää
ja yksilöltä vastuun siirtää

Risti käteesi ota, käännä väärinpäin
Tuleen tuikkaa ja heitä se Tuonelan jokeen
Puuristi räsäinen päiviltä lyö
Puuristi räsäinen päiviltä lyö

Risti käteesi ota, käännä väärinpäin
Tuleen tuikkaa ja heitä se Tuonelan jokeen
Puuristi räsäinen päiviltä lyö
Puuristi räsäinen päiviltä lyö

Puuristi räsäinen päiviltä lyö
Puuristi räsäinen päiviltä lyö
Puuristi räsäinen päiviltä lyö
Puuristi räsäinen päiviltä lyö